Duchovné sväté prijímanie

Aktualizované: 8. júl 2021

Vysvetlí nám to starec Tomáš Špidlík: Sväté písmo nám môže byť nesympatické tým, že mu dobre nerozumieme a že má mnohé interpretácie a je tiež zdrojom hádok s heretikmi. A kto má vlastne pravdu?

Prečo to Sväté písmo nedokáže povedať jasne, aby sme sa o ňom až dodnes nemuseli hádať? Príde teraz nejaký exegéta, ktorý vysvetlí že to vlastne znamená to a to, a to až doteraz všetci vysvetľovali zle? Veď keď je to Písmo Božím slovom to to ten Pán Boh nemohol povedať jasne? To je hanba! Čo myslíte?

Odpoveď máme už od starých dôb. Sv. písmo má rôzne významy a ten prvý je telesný. Ale za tým človečenstvom Krista je Božstvo a tam je význam duchovný a ten duchovný význam ten je neomylný a ten je pravý. Preto je treba prejsť z telesného významu do duchovného a preto sa Sv. písmo vždy považovalo za typicky duchovnú knihu. Od Origena pochádza výraz, že čítanie Sv. písma je duchovné sv. prijímanie. Dnes sa hovorí duchovné sv. prijímanie, keď niekto nemôže ísť prijímať a má túžbu, ale znamená to Sväté písmo. Čítanie Písma je aj prvá časť liturgie Eucharistie. Kristus je prítomný v Slove a v Chlebe. Origenes hovorí, že niektorí kňazi sú škrupulanti, lebo keď spadne kúsok premeneného chleba tak sa vyznávajú z hriechu, ale keď pri čítaní padajú na zem celé kapitoly, lebo to nepočúvajú, z toho nemajú žiadne škrupule, ale isté je že aj nám to ide do jedného ucha dnu a z druhého von. Preto je dôležité aj zaujímavé brať na vedomie, že Kristus-Slovo k nám prichádza pod spôsobom slova a že je to duchovné sväté prijímanie. Je treba aby sme žili obe časti sv. omše, ktoré nutne-nutne patria k sebe, duchovné a eucharistické prijímanie. A tak ako má Sv. Hostia v sebe všetky dary a chute ako manna na púšti, tak tiež, hovorí sv. Efrém, aj Sv. písmo, má v sebe všetko, pre každého to čo potrebuje je tam a stačí len zobrať a čítať. Čítaním Písma dostávame zvláštnu silu a milosť tak isto, ako keby sme prijímali eucharistiu, ak nemáme inú možnosť. Už samotné čítanie ťa pretvára, pretože je to silné. Zvlášť to platí o žalmoch, ktoré sa recitovali hlavne v noci. Prečo v noci? Jednak preto, lebo ich mnísi vedeli naspamäť, lebo v noci bola tma, a jednak preto, lebo hovorili, že zlí duchovia krúžia hlavne v noci, tak preto sa v noci modlia žalmy, aby ich mohli všetkých zaháňať. Tak, požehnané čítanie.

benediktínky